'Omdat het regende op de dag dat het uit zijn ei kwam, dacht het kuiken dat het een vis was'

Wole Soyinka


Pagina's

vrijdag 6 september 2013

Het is groen en zit op een braamstruik...

Na lange tijd weer eens een berichtje van mij. De laatste paar maanden wel regelmatig gefotografeerd echter geen puf om de foto's na te bewerken en in mijn blog te plaatsen.
Gistermiddag, dankzij het mooie weer, een aantal overuren opgenomen, snel naar huis fotospullen pakken en op naar de AWD. Een lang gekoesterde wens was het vinden en fotograferen van de Boomkikkers. Ondertussen had ik het vermoeden waar ze zich moesten bevinden maar na enkele eerder mislukte zoekpogingen ging ik toch twijfelen. Het weer van gisteren was in ieder geval gunstig dus toch maar weer zoeken. Na de plek drie keer speurend bekeken te hebben begon ik weer te twijfelen of dit wel de goede locatie zou zijn tot mijn oog plots boven op een braamtak iets klein groens zag zitten. Inderdaad, een Boomkikker, heerlijk in de middag zon.

Zo trof ik 'm aan, zittend op de tak. Eén nadeel, ik stond tegen de zon in te kijken.
Aangezien ik geen idee had hoe deze kikkers reageren toch maar een aantal foto's geschoten.

Vervolgens voorzichtig onder en door de bramentakken gekropen zodat ik met de zon in mijn rug stond. Opvallend hoe de kleur meteen verandert.

Gelukkig had ik de 180mm macro erop zitten zodat ik toch gepaste afstand kon houden voor beeldvullende foto's. Het is wel zoeken naar de juiste scherptediepte.

Zat er op de vorige foto nog een blad in beeld, hier besloot de kikker de zon wat hoger op op te zoeken en zodoende helemaal vrij op de tak te gaan zitten.

Valt af en toe de schaduw over de kikker dan verdwijnt gelijk het heldere groen.

Mooi om de vingertjes van dit kleine klimmertje zo te zien.

Hij heeft zijn stek weer gevonden, vouwt zijn pootjes onder zijn kin en is weer klaar om te luieren in de zon.

 
Dit is de enige crop in deze serie, houdt hij mij in de gaten of lijkt het zo?Met deze laatste foto besluit ik deze serie en ga met een tevreden gevoel naar huis. Blij dat ik deze middag vrij had genomen.


Volgens kenners moeten er meerdere Boomkikkers op deze locatie zitten. Ik ben al blij dat ik deze ene heb kunnen vinden maar zal een volgend keer toch weer op zoek gaan naar wellicht meerdere exemplaren.


12 opmerkingen:

 1. Hai Ron,

  Ze zijn mooi he? Vooral de eerste keer erg lastig te vinden, maar als je ze eenmaal een keertje gezien hebt, zul je ze sneller zien. Er zitten niet zo heel veel kikkertjes meer, want de meeste zijn "geplukt" door een stelletje idioten. Knap dat je de plek gevonden heb, maar hou het voor jezelf.
  Dan kan je namelijk in de toekomst nog meer van dit soort knappe platen maken.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig vast gelegd. Zelf heb ik ze ook onlangs voor 't eerst gezien. Spijtig genoeg schijnen deze kikkers veel geld op te brengen en zijn er dus niet meer zo veel. Jammer want het is echt genieten, deze prachtige kikkers. Groet Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hi Ron,
  Boomkikkertjes zijn inderdaad bijzonder. Dat maakt ze tegelijkertijd kwetsbaar. Als ze een goede plek gevonden hebben, dan blijven ze doodstil zitten. Bewegen doen ze minimaal. Als je geluk hebt gaan ze op zoek naar een ander plekje, waardoor je ook andere beelden kunt maken. Zoals René al zei, houd de plek voor je zelf. Er zijn toch al (te) veel mensen die ervan weten. Je hebt in ieder geval een mooie start kunnen maken. Ik herken je gevoel van blijdschap. In een eerder blogbericht heb ik aandacht besteed aan boomkikkers, later dit jaar komt een vervolg.
  Groet, Kees
  groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ron,
  Hele mooie serie van het boomkikkertje.
  gr. Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Ron,
  Leuke kikkertjes, zeker niet alledaags, maar ik vind ze niet echt fotogeniek. Ze zitten maar te zitten of zijn bij verstoring meteen weg. Ik heb ze pas geleden ook gefotografeerd en mijn blog moet nog komen. Maar je foto's zijn prima. Leuk dat je de pootjes er mooi op hebt staan.
  groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi Ron, ik heb ze tot nu toe alleen in Limburg gezien. Ik ga dit blog volgen!

  Gr. John

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Ron,

  het zijn van die enorme kleine beestjes dat je al echt moet weten waar ze zitten :-) Je hebt er echt een hele leuke serie van gemaakt. Jij had ze in de AWD en ik zag ze in Zeeland (via een tip).

  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtige serie, ik hoop ze morgen te zien????

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Ron,
  Wat gaaf zeg die boomkikker. Ik heb diverse keren gezocht bij verschillende bramenstruiken, niets gevonden....dus voor mij blijft deze nog op het wensenlijstje staan, jij hebt die ene kikker er heel mooi op staan.
  groetjes ghtia

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hé Ron, wat goed dat je het boomkikkertje gevonden hebt! Zijn toch best moeilijke beestjes om mooi te fotograferen, maar gelukkig gaf deze je ruim de tijd om hem uitgebreid in beeld te brengen.
  De foto's met wat meer ruimte vind ik het prettigst kijken en daarvan wint nr 7 met de mooiste compositie.
  Groetjes Loes
  (ps zie wel een aantal stofjes op je sensor)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een leuke serie van de boomkikkers. Veel groen, maar ze vallen goed op. Goed scherp en prachtige composities gemaakt.

  Fijn weekeinde,
  Nicole

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Śliczna jest na żabka i uroczo wygląda na zdjęciu z nogą pod brodą. Pozdrawiam.
  Mooi op de kikker en ziet er mooi op de foto met zijn voet onder haar kin. Jouwe.

  BeantwoordenVerwijderen