'Omdat het regende op de dag dat het uit zijn ei kwam, dacht het kuiken dat het een vis was'

Wole Soyinka


Pagina's

donderdag 9 mei 2013

AWD een rondje bij De Zilk deel 2

Het verdere verloop van de tocht is van de kuststrook weer richting ingang De Zilk. Eerst via het Van Limburg Stirumkanaal zuidwaarts en vervolgens linksaf het Wolfsveld over.

Eerst maar eens beginnen met een slechte foto, kan iemand bevestigen dat dit een Heggenmus is?
Inmiddels is dit inderdaad bevestigd door Helma en Kees, bedankt.
Hoog op de tak en daardoor in ieder geval goed te zien, de Roodborsttapuit. Wie het Van Limburg Stirumkanaal kent weet dat je hier bijna geen dekking hebt. De foto's moet je dan wel van (te) grote afstand maken.
Tot slot nog een Lijster en dan verlaat ik de mist zone om weer volop in de zon verder te struinen.
Na de lange winter periode lijkt nu alles versneld in groei en bloei te komen zoals deze Duindoorn.
Ook een veel voorkomend kruid, de Hondsdraf. Opvallend bij deze plant is dat hoe zonniger de standplaats, des te kleiner zijn de bladeren. Hier in de duinen zie je dan ook vooral de bloemen.


Gebruik makend van de opstijgende warmte cirkelt een Buizerd steeds hoger rond.

Opvallend deze wandeling is dat ik tot tweemaal toe op verschillende plaatsen een gedenk teken zie.Aangekomen bij het Oosterkanaal bevindt zich aan het eind een drassige zone, aan de zijkant van het kanaal kan je nog zitten maar de zone is te nat om te gaan zitten. Opvallend is dat deze zone achter elkaar wordt bezocht door diverse badderende vogels. De afstand is net iets te groot en de achtergrond te rommelig maar hieronder toch een impressie wat er in een half uur voorbij kwam.
Sijs
Gekraagde Roodstaart

Vink (vrouw)

Rond huppend konijn welke echter in een record tijd was verdwenen.

De reden was deze vos, zo te zien verwachtte hij mij niet aan de andere kant van het kanaal en ook de vos was binnen de kortste keren verdwenen.

De badderaars blijven ondertussen onverminderd aan en af vliegen zoals deze Zwartkop

Vink (man)

Als toegift nog een Zwartkop

Verderop zit een Vink in de boom en lijkt iets in het oog te hebben.

Zou het de hommel zijn? 's zomers eten de vinken insecten dus het zou kunnen.

Tot slot nog even naar de plek waar ik vorig jaar regelmatig Zandhagedissen aantrof. Nu de zon schijnt is het ideaal voor de hagedissen om zich op te warmen op het zand. Ritselend tussen het dorre gras vallen een drietal hagedissen op.


Mooi gecamoufleerd tegen de boom maar wel herkenbaar en op deze manier vol in beeld.
Helaas half verscholen achter een grashalm maar het tongetje vond ik zo leuk.
Van achter een stronk, uit de wind, zit dit mannetje zich te warmen aan de zon.Het was een heerlijke afwisselende wandeling, behalve de overgangen van de flora in de AWD van bossen naar binnenduin en zeeduin was ook het temperatuur verschil groot deze dag, zwetend in de zon zonder jas tot een hoog gesloten jas aan de zee in de mist. In ieder geval kwam ik thuis met een berg foto's en een rood verbrand hoofd.


Door drukte lukt het helaas slecht om te reageren bij mede bloggers, de foto's bekijken wil nog wel af en toe lukken (al is het op de smartphone). Ik hoop volgende week weer eens wat site's beter te kunnen bezoeken.
6 opmerkingen:

 1. Hoi Ron
  wat heb je veel vogels voor je lens gekregen maar ook de vos.
  de zandhagedis vind ik erg gaaf.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wauw, wat een soorten vogels, en dat drassige gebiedje is een toplocatie volgens mij om veel vogels te zien, ik zet het op mijn lijstje voor mijn volgende AWD bezoek. (als ik het kan vinden).
  De zandhagedis is een toppertje en ook de vos heb je prachtig erop.
  Mooie AWD serie (deel 1 ga ik ook nog bekijken)
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ron,

  ik had je blog hieronder kennelijk gemist maar die heb ik ook gelijk even goed bekeken. Wat heb je alweer veel gezien inde AWD en zelfs de zandhagedissen al. Echt mooi om die weer te zien. Ik hoop net als Ghita om dat gebiedje eens te vinden want al die vogels is toch prachtig om te zien. Je hebt er dan ook een heel scala van gespot. En ja, op je eerste foto is het inderdaad een heggenmus (die nu eens hoog zit). Mooi ook die roodborst tapuit, zwartkop en vinken. Gaaf die vos!
  Echt een heerlijke wandeling.

  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ron,
  Je kan terugkijken op een welbestede dag, met nogal wat mooie waarnemingen. De eerste vogel is inderdaad een heggenmus. Mooi dat je de hagedissen al gezien hebt en bovendien gefotografeerd. Ik heb wel een hagedis gezien, maar die was nog erg schuw. Geen foto dus, maar dat komt nog wel als het wat warmer wordt.
  Prettig weekend, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Whow, mooie serie deel I en II. Mooi die hondsdraf en katjes.En leuk die vink met hommel.De vos en de zandhagedis zijn natuurlijk fantastisch om te zien en dan ook nog goed op de foto! Ik ben nog nooit bij de AWD geweest...wordt tijd zie ik maar weer eens.
  Bedankt ook voor je reactie op mijn blog.
  groet,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hai Ron,

  Twee prachtige berichten van 1 wandeling zeg. Wat een variatie aan vogels heb je toch voor je lens gekregen. De gekraagde roodstaart vind ik persoonlijk de mooiste vogel van allemaal, maar de drieteentjes uit je vorige serie zijn ook prachtig. Vooral door het gekozen standpunt. Zo laag levert toch mooiere beelden op dan van bovenaf.
  Mooi om ook hier de zandhagedissen te zien en opvallend dat ze inderdaad minder groen zijn als degene die ik gefotografeerd heb. Misschien zijn deze nog niet volledig gekleurd om de vrouwtjes te imponereren?

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen