'Omdat het regende op de dag dat het uit zijn ei kwam, dacht het kuiken dat het een vis was'

Wole Soyinka


Pagina's

maandag 1 april 2013

Eind maart, op zoek naar de lente

Zaterdag 30 maart, geen voetbal bezoek dus mooi even tijd om in de AWD rond te lopen. Terug kijkend op mijn blogs van vorig jaar was het al volop lente rond deze tijd, de kanalen zaten al vol kikkers en de natuur zag er groen en fris uit. Binnenkomend bij De Zilk valt de droogte in het gebied op. Sporadisch hoor je een vogel zingen en veel konijnen zijn er ook nog niet te zien.


Het heeft afgelopen nacht nog gevroren en licht gesneeuwd, nu begint de sneeuw net weg te smelten. 

Vanaf een duintop zie je uit de verte een nieuw sneeuwbuitje naderen. Gelukkig zijn de buitjes van korte duur en worden ze opgevolgd door zonnestralen.

Spechten zijn wel druk bezig, hoog in de bomen hoor je regelmatig het hameren.
Beter als dit kreeg ik de foto niet vanwege het tegenlicht.

Hier een gebied waar ik nog niet veel ben geweest, het waterpeil is hier verhoogd waardoor er veel ondiepe plassen ontstaan.

Nog een graadje of 20C erbij en binnenkort bezit Nederland een mangrovebos.

Her variërende waterniveau en de zandgrond leveren mooie plaatjes op zoals deze los gespoelde boom.


Laag aan de grond valt de kleurigheid van deze mosjes op.
Terug lopend ga ik langs het kanaal waar vorig jaar grote groepen kikkers en padden zaten.
Waarschijnlijk zitten ze nog verscholen in de modder want er is geen spoor te vinden, wel zwemmen deze Canadese ganzen rond.
Opvallend is de kop van deze gans, is dit een juveniel?

Een Blauwe reiger vliegt op en neer tussen zijn stekjes, zou deze ook al kikkers verwachten?

Vanuit de struik, waar toch enige knopvorming valt te zien, wordt er uitbundig gezongen.

De Gaai, een bosbewoner uit de kraaien familie.

Tot slot, de restanten van een vossen maaltijd. Op de vleugels na en een berg losse veren is er niets meer terug te vinden.


De zon deed zijn best deze zaterdag en zittend in een duinpan in de zon was het prima uit te houden. Ondanks het koude weer valt wel de droogte op in het duin, de komende periode een paar regenbuien (en dan het liefst 's nachts) zou voor de natuur geen kwaad kunnen.


8 opmerkingen:

 1. Hoi Ron
  je foto's van de ondergelopen gebieden zijn mooi
  moor ook je eerste foto is gaaf ja en dan de zingende vogel je hoort ze volop maar ziet ze nog niet veel.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie serie, en ja wat is het droog en daardoor nog grauw hè? Al die vernattingsgebieden zijn wel leuk, je komt er steeds meer tegen. Ik was vanmorgen even in de Van Limburg Stirumvallei, was er een tijdje niet geweest, en ook daar opeens een nat gebiedje. Leuk! Groetjes Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Ron,
  Het is inderdaad even wennen dat gebieden die voorheen tamelijk droog waren nu door de verhoging van het waterpeil er zo anders uitzien.
  Jouw kralensnoer is een bijzonder plaatje geworden. Vandaag, 1 april, heb ik dezelfde veren gezien als jij. Ik denk dat jij het net als ik tamelijk rustig hebt gevonden wat het wild betreft.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ron
  Wat een schitterende landschapsfoto's! Die natte gebieden zijn prachtig om te zien. Ik ben benieuwd wat er straks allemaal komt groeien en bloeien. Ook mij viel het op vandaag hoe verdord alles eruit ziet, hoe weinig leven er nog is.
  Groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Ron,
  Verrassend, dat verhoogde waterpeil, maar mooi! en ook erg mooie beelden. De haren met druppeltjes zijn schitterend, de gaai heb je er prachtig op staan, en de veren heb je vanuit een mooi standpunt genomen, groothoek neem ik aan, supermooi effect.
  Het panorama is top! gewoon met de camera gemaakt, of heb je beelden aan elkaar geplakt? ik vergeet die panoramafunctie altijd,toch ook maar weer eens gebruiken.
  De mosjes kunnen mij ook zeer bekoren.
  Heel jammer dat het voorjaar maar niet wil komen, alles is inderdaad zo droog en dor, maar het zal toch ooit wel komen??
  groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooie serie, zeker waar het waterpeil is verhoogd en de bomen in het water staan, levert mooie plaatjes op. Ook de foto van de boom waarvan de wortels boven de zandgrond uitkomen vind ik erg mooi. De druppels in je tweede foto, de zingende heggenmus en de grote bonte specht. Weer een heerlijk AWD logje, moet er snel maar weer eens heen.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Ron,

  als het goed is gaat de lente volgende week dan toch echt beginnen.
  Hier zie ik in ieder geval hele mooie platen. Foto 2 vind ik echt ontzettend mooi, maar ook je waterpartijen en de bomen met die bovengrondse wortels. Je eerste foto gelijk tot kopfoto gemaakt en dat is een goeie keus.

  Heerlijk blog.
  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 8. prachtige foto's van een mooi stukje natuur! foto 5 is mijn favoriet: mooie, beetje dreigende lucht, knappe reflectie en interessant lijnenspel.
  kwam per toeval op jouw blog terecht, ik hou van de afwisseling in jouw beelden. ik ben fan, dus volger geworden ☺ !
  hartelijke groet, Hilde

  BeantwoordenVerwijderen