'Omdat het regende op de dag dat het uit zijn ei kwam, dacht het kuiken dat het een vis was'

Wole Soyinka


Pagina's

zondag 27 januari 2013

Het is winter, opzoek naar mannen met baarden

Zaterdag 26 januari, het zag er naar uit dat de winter dit weekend een stapje terug gaat nemen. De voetbalvelden liggen nog bedekt met een laag sneeuw en daardoor hoeft mijn dochter niet te spelen en ik niet langs de lijn te ijsberen. De vooruitzichten voor zondag waren slecht en zodoende besloot ik om zaterdag op zoek te gaan naar mannen met baarden. Uit de naam haal je dat dit stoere, ruige types zijn en dit winterse weer met gemak trotseren.
Als bestemming koos ik de Rietputten bij Vlaardingen aangezien hier al meerdere waarnemingen zijn gedaan.


Op weg naar Vlaardingen begon het steeds harder te sneeuwen en bovendien waaide het ook stevig. Zullen deze stoer klinkende vogels zich laten zien vandaag?

Roepen hoorde ik wel af en toe maar met het, door de wind, wuivende riet en neerdalende sneeuw (zie vlekjes hierboven) waren de vogels best slecht waarneembaar.

Op een gegeven moment sneeuwde het iets minder en bleek dat ik op een plek stond waar een groepje van 5 Baardmannen rond vloog van rietstengel naar rietstengel. Foto's maken viel nog niet mee, heb je eindelijk een vogel in beeld dan stuitert deze door de wind op en neer hangend aan zijn rietpluim.

Het meest wat er rondvloog waren de mannetjes maar zoals hierboven te zien ook een enkel vrouwtje was aanwezig. Dit stelt gelijk de vraag, hoe heet het vrouwtje van de Baardman? Vrouwen met een baard vond je vroeger op de kermis, tegenwoordig worden ze opgezocht door natuur fotografen.
Hier een flinke crop om te laten zien hoe het pootje de rietpluim vast  houdt.

Hoe dan ook, wel of geen baard, het zijn ware acrobaten welke tussen de rietstengels heen en weer hoppen om de kleine zaadjes uit de pluimen te plukken.

Tot slot, heb je de Baardman-man in beeld, blijkt deze te zijn uitgerust met een flinke snor. Aangezien de naam snor al is weggegeven aan een andere vogel (zie een bezoek aan de groene-jonker dat zit wel snor) is waarschijnlijk voor deze naam gekozen. Bakkebaardman had ook gekund achteraf, hoewel dit weer verwijst naar een oud kinderliedje over een opa.


Ik ga zeker nog eens terug naar deze plek wanneer het weer beter is. Een zacht zonnetje en weinig wind lijkt mij een ideale dag om deze vogel beter in beeld te kunnen krijgen.

Voor meer zinvolle informatie zie: Natuurmonumenten, Baardmannen in de Rietputten
en Vogelvisie, Baardman


11 opmerkingen:

 1. Mooie foto's Ron, alleen jammer van het weer.

  gr.Jelle

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Ron,
  Het viel gisteren inderdaad niet mee om de baardmannen te fotograferen, ik was er zelf ook, in de Rietputten. Het gebiedje is altijd een bezoekje waard, er worden hele verrassende waarnemingen gedaan.
  Mooi dat je de baardmannen goed gezien hebt!
  Hartelijke groet, Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ron, wat jammer dat je het weer niet trof met het weer, nu was de wind weer de spelbreker. Ja, dan valt het niet mee om de baardmannetjes in het bewegende riet te fotograferen, al worden het natuurlijk wel dynamische plaatjes ;-)
  Toch heb je er nog wat kunnen maken, fijne kleuren en prachtige vogeltjes!
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jammer dat het weer niet meewerkte, het waaide wel behoorlijk zo op jouw foto's te zien. Een boomtak is al beweeglijk, laat staan zo'n iel rietstengeltje. Ik kan me voorstellen dat je een keer terugwilt met beter weer, want wat zijn het leuke vogeltjes.De eerste beelden heb je. Dat nemen ze je al niet meer af.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtig toch om te zien hoe ze soms aan zo'n smal takje kunnen hangen :). Bij de voorlaatste foto lijkt het vogeltje recht in de lens te kijken...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik had vorige week meer geluk met het weer, zie ook mijn blog.

  Wel goede poging Ron!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hai Ron,

  Tsja, baardmannen moet je echt fotograferen met zo min mogelijk wind. Alleen dan blijven ze echt mooi zitten.
  Maar toch nog heel knap dat je met dat weer, dit soort beelden hebt weten te maken.
  Dat is echt een compliment waard.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Ron,
  Jij hebt baardmannetjes op de foto, ik heb ze nog nooit gezien. Het begin is in ieder geval veelbelovend. Met mooier weer kom je ongetwijfeld een keer zo aan je trekken dat je de foto's kunt maken zoals je je dat voorstelt.
  Met deze moeilijke omstandigheden heb je het wat mij betreft prima gedaan.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo Ron,

  Om echt mooie Baardman foto's te maken moet het echt wel mooi weer zijn met windstil. Desalniettemin heb je ondanks het tegenovergestelde weerbeeld wel alles eruit gehaald en toch nog redelijk fraai op de kiek kunnen zetten. Het zijn zulke mooie vogels. Als je de kans krijg moet je zeker terug gaan (met mooier weer).


  Groeten,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen