'Omdat het regende op de dag dat het uit zijn ei kwam, dacht het kuiken dat het een vis was'

Wole Soyinka


Pagina's

dinsdag 21 februari 2012

De winter van 2012, 'Holland on the rocks'

Het duurde lang dit jaar voordat er een winter op komst was, na een zacht begin van januari begon het aan het eind van de maand toch serieus te vriezen. Ondanks de strenge vorst wilde het ijs maar niet aandikken door de sterke wind. Begin februari zakte de wind af en 3 februari hadden we dan ook de eerste winterse sneeuwbui.
Hieronder een samenvatting van deze periode met zijn prettige en mooie momenten.
Door de strenge kou was de sneeuw droog en viel er geen sneeuwpop van te maken.
Gooien met de sneeuw geeft ook voldoende pret.

Zaterdag lag er dan toch genoeg sneeuw om van de heuvels te glijden, de buitensporten  waren afgelast en de zon scheen, kortom heerlijk winterweer om buiten door te brengen.

Sneeuwpret.

Spelen met sneeuw, weliswaar geen sneeuwballen maar ook dit is leuk.


Stille getuigen van koude handen.In deze tijd is het bijvoeren van vogels gewenst, door de sneeuw en vorst valt er weinig te vinden op de grond. Bovendien wordt je tuin nu ook regelmatiger bezocht door allerlei vogels.


Tijdens deze periode ben ik ook twee maal in de AWD geweest waar, mede door het weer, genoeg te fotograferen viel. zie Eindelijk winter, tijd voor de elf vogels tocht en Het is -10 r(i)(a)llen in de AWD

De laatste zondag voordat de dooi in zou vallen nog even met zijn vieren een typisch Hollandse activiteit ondernomen, het schaatsen van een toertocht.

Op de plassen bij Ter Aar was een tocht uitgezet compleet met stempelposten en...

...koek en zopie.

De laatste loodjes, helaas geen zon en af en toe van die vervelende scheuren in het ijs maar de tocht is volbracht en de medaille is binnen.

De maandag zat ik voor mijn werk in Lelystad, op de terugweg reed ik over de Oostvaardersdijk om te kijken of er al iets van kruiend ijs viel waar te nemen.


Vrijdag 17 februari was het schitterend weer, de dooi was nu een week gaande. 's Middags vrij genomen en weer naar de Oostvaardersdijk gereden, het ijs was nu iets meer in beweging maar nog niet genoeg naar mijn zin.

Vervolgens door gereden naar Urk waar de hoeveelheid kruiend ijs groter was. Het bleek bovendien een aardig toeristische attractie met dit zonnige weer.


Spelen met de groothoek en de zon.

Oprukkend ijs richting de dijk.

Nog steeds wordt er in konvooi gevaren met twee ijsbrekers voorop.

Na Urk doorgereden naar Hindeloopen, het was nu al wat verder in de middag en de zon ging al zakken.

Ook hier grote bergen met brokken ijs, lopend door het ijs geeft een heerlijk knisperend geluid.

Opvallend is ook de massa ijs welke zich nog op het IJsselmeer bevindt, dit terwijl het toch al enkele dagen dooit met temperaturen van 7 á 8 graden.


Onder gaande zon boven de ijsvlakte, het doet bijna on-Hollands aan.

Brokken ijs, schilfers ijs, plakken ijs alle variaties kom je tegen.

'Holland on the rocks', alleen als ie ijs en ijs koud is. 

Tegenlicht opname door een brok ijs.

Kijkend over het IJsselmeer vanaf een ijsberg, je waant je hier in een totaal andere omgeving.

Ik vond het een heerlijke periode de afgelopen twee weken, eindelijk weer eens kunnen schaatsen op natuurijs en kunnen profiteren van het weinige open water waardoor er een hoop viel te fotograferen. Het kruiend ijs is ook de moeite waard om mee te maken, de kleuren van de lichtbreking en het geluid van het bewegende ijs.

Tot slot een waarschuwing voor (toekomstige) Sony SLT gebruikers. Wanneer je op je camera een Sigma lens monteert welke voor de levering van de Alpha 65/77 is geproduceerd kan deze schade aan je body veroorzaken. Eerst bemerk je geen problemen maar na een aantal foto's toont de camera kuren. Knopjes werken niet meer en de Auto Focus reageert slecht tot helemaal niet, ook niet meer wanneer je een originele Sony lens terug plaatst. Lenzen kan je bij Sigma laten reviseren, zie Sigma. Mijn Sigma lenzen liggen ondertussen bij Sigma en de body is terug naar Sony, wordt vervolgd...

14 opmerkingen:

 1. Je bent op de zelfde plekken geweest als wij, ook in de file gestaan naar Hindeloopen..?? wat was het druk, je hebt er mooie foto's van weten te maken, wij zijn de bergen niet op gelopen, maar volgens mij waren daar de mooie foto's te maken. Wij hebben ons anders vermaakt..;-) En de sneeuw pret voor de kinder heel leuk om te zien, ik verlang nu toch wel stiekem even terug naar deze twee weken..

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vervelend van je body en lens, maar die ijsfoto's zijn subliem!
  Groeten, Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ron
  Ja wat een heerlijke tijd..Ijspret :)
  Prachtig dat kruiende Ijs..Ook ik ben even wezen kijken op de Oostvaardersdijk. Jou foto's zijn echt super..
  Een echte winter 2012 blog..ik hoop nog één keer op sneeuw..
  Maar ik ben bang dat we dat niet meer krijgen.
  Groetjes Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Ron,
  Een mooi fotoverslag van de winter van 2012. Leuke activiteit zo met het gezin het ijs op. Mooi de foto's van het kruiende ijs. Dat lijkt me erg indrukwekkend.
  groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Ron, lekker winterverslag ( jammer dat het weer voorbij is )
  Dikke pret in de sneeuw, foto 4, super!
  En ook genoten van het kruiend ijs, zoals Von al schrijft zijn wij ook naar Urk en Hindeloopen geweest, bekende taferelen dus, leuk om te zien wat jij er van gemaakt hebt, prima serie. Foto 14 met de meeuwen erbij spreekt me bijzonder aan, maar 15 en 25 springen er het meest uit, heel mooi gedaan.
  Wat balen van je camera en lens. De storing die je beschrijft is precies dezelfde die ik zowel bij mijn A500 als A550 heb gehad, er moest bij allebei een heel nieuw bedieningspaneel in, vreemd dat zoiets nu door de Sigmalens wordt veroorzaakt. Hoop voor je dat alles snel weer in orde is.
  groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Ron,

  Wat een mooi overzicht van NL als ijsland. Je begint met spelende kinderen in de sneeuw, eindigd met spelende mannen met een camera op het ijs.

  Tussendoor een schaatstocht, Ter Aar is dicht bij ons huis.

  De plaatjes van het kruiende ijs vind ik geweldig! Mooie kleuren, boffen met de zon.

  Gr. Nicole

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heerlijke serie Ron, je hebt mooie plaatjes gemaakt van de pret.
  Wat leuk dat jullie een toertocht hebben geschaatst en je dochter op onderbind schaatsen...respect hoor!
  Prachtige foto`s van het kruiend ijs en wat heb je mooi gespeeld met het licht, een genot om naar te kijken.
  Foto 5 vind ik sùper mooi, helemaal los boven het bankje, een geweldig moment.
  De beschadiging aan je lenzen en camera is minder...ik hoop dat je ze snel terug hebt.
  Groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Ron,

  allereerst complimenten over je serie, want het is niet alleen sneeuw eb bevroren water, maar je hebt er een hele mooie serie van gemaakt. Kleurig schaatsers en sneeuwliefhebbers, en die wanten over dat hek vind ik geweldig.

  Ook wat vogeltjes en dat is altijd mooi meegenomen. Je kruiend ijs vind ik super en dan helemaal met dat tegenlicht en zon. Wauw... heerlijk om naar te kijken en te genieten.

  Je bericht over de sigma lenzen en de Sony trok m'n volle aandacht. De lenzen die genomen worden daar hebben we er een aantal van, maar we hebben geen Sony 77 of 65 maar de a350 en de a33. ik las dat ze de service gratis doen en er ook gelijk aan werken om dit probleem niet meer te laten voorkomen. Dank je wel over de berichtgeving van deze.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heerlijke, oerhollandse plaatjes, de ijspret knalt er vanaf! En schitterende foto's van het kruiende ijs. Prachtig met het gouden zonlicht!
  groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een heerlijke vrolijke sneeuwpret foto's. Afgwisseld met wat minder vrolijke vogeltjes in de sneeuw, tja die beestjes hadden het moeilijk.
  En dan nog een slotreeks van het kruiende ijs, wat een mooie foto's. Prachtig met het zonlicht. Het waren twee super winterweken, jammer dat ik niet wat vrij had genomen om er meer van te kunnen genieten.
  groetjes ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooie beelden van de sneeuwpret, maar waar mijn aandacht naar toe gaat is toch wel de beelden van het kruiend ijs. Geweldig vastgelegd Ron!

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Prachtige serie Ron.
  Je hebt toch wel uitstekend gebruik gemaakt van de omstandigheden.
  Echt heel mooi!

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ron,

  Wat een gezellige winterpret, goed in beeld gebracht.
  Geweldig die ijsschotsen, vooral met die detail en groothoek platen!
  Fijn om te zien.

  Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hola Ron, unas fotografías ciertamente impresionantes. Gracias por compartirlas.


  Hoi Ron, foto's zeker indrukwekkend. Bedankt voor het delen.

  BeantwoordenVerwijderen