'Omdat het regende op de dag dat het uit zijn ei kwam, dacht het kuiken dat het een vis was'

Wole Soyinka


Pagina's

zondag 30 oktober 2011

Soms heb je zo een dag...

Vandaag, 30 oktober, bij ingang De Zilk het AWD ingegaan. Eigenlijk had ik het wel gehad met de bronst maar al lopend belandde ik toch weer in de omgeving van het vliegtuig monument en het was daar opvallend rustig, zowel qua burlen als bezoekers. De bronst is inderdaad voorbij. Afgelopen maandag was het nog één en al drukdoenerij en zodoende begin ik deze serie met enkele foto's van 24 oktober j.l.

24 oktober, een schitterende dag en aangezien ik deze dag na de herfstvakantie nog vrij was, even naar de AWD.

In het bos klinkt overal het geburl en ik besluit om aan de rand van het bos te gaan zitten en de boel eens in de gaten te houden. Links in het bos staat een mannetje zich uit te sloven met daarom heen een stuk of acht hindes. Aan de rechterkant ligt bovenstaand hert en burlt wat vanuit zijn kuil. Eén van de hindes besluit dan de oversteek te maken en gaat naar het rechter bosgedeelte. Het mannetje wordt meteen een stuk actiever en even later rent hij achter de hinde aan. Het is jammer dat het zich allemaal tussen de bomen plaatsvindt maar wel mooi om mee te maken. Om nog een beetje foto's te kunnen maken moet ik met ISO 1600 aan de slag.
Ik voel me bijna een voyeur, maar dan vindt achter de struiken de paring plaats.


Na deze ervaring nog even verder rondgelopen want overal hoor je het burlen deze dag.

Dan hoor je weer gekletter van geweien, dus hup snel de volgende afslag en kijken of er nog iets van mee valt te krijgen.

Het moet niet gekker worden, op een moment staan er vier heren zich kopzorgen te maken wie er de sterkste is, het grootste deel vindt tussen het gras en lage struiken plaats maar het is schitterend om het bij te wonen.

Even een adempauze waarbij het lijkt of er niets aan de hand is...

...en dan is het weer volop er tegenaan. Het gaat er af en toe best ruig aan toe. 

Deze heeft het even gehad en is duidelijk aan zijn rust toe.

Deze mag het volgend jaar nog een keer proberen, met een afgebroken stang maak je weinig kans dit jaar.

Het was een mooie oktober maand met volop bronst activiteiten, hopen maar dat de damherten nog voltallig mogen blijven in de AWD zodat er volgend jaar weer genoeg spektakel is.

Vandaag 30 oktober was een milde sombere dag waarbij het bijna leek of de zon door ging komen.

wind stond er ook, hoewel deze niet echt koud aanvoelde.

Er zwemmen toch geen haaien in de AWD ?!?

helaas zwommen ze te ver om te weten welke vis het is, ik denk een snoek te herkennen aan de vin.

Tot slot nog wat herfstbeelden


Nu deze oktober maand er bijna opzit kunnen we ons gaan opmaken voor de herfst en de eerste winterse dagen wellicht. Ik ben benieuwd of de wintergasten van vorig jaar de AWD weer weten te vinden, de waterspreeuw had gedurende de vorige winter een grote aantrekkingskracht.

14 opmerkingen:

 1. Hai Ron,

  Wat een prachtige serie heb je bij elkaar geschoten tijdens de bronst.
  Praschtig hoe je de gevechten in beeld hebt gebracht!

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ron...Wat een prachtige foto's nog van de bronst..(24 Okt)..Ja..die gaan we nu niet meer maken dit jaar..(jij kan in ieder geval tevreden zijn met die moie gevechten) ..
  Dus de bronst is ook op het Eendenvlak voorbij..Ja..dat dachten wij ook..Want normaal gesproken hoor je ze ook wel in het duingebied...maar vandaag geen één..Niet zo erg..We gingen voor de trekvogels.
  Maar ook dat viel een beetje tegen..verleden week nog volop trekvogels..En nu..zo af en toe een kramsvogel..maar dat was dan ook alles.
  Gr Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ron,
  Jij was er dus dezelfde maandag als ik, ja, dat was inderdaad een geweldige bronstdag, je hebt een prachtserie kunnen maken, de gevechten staan er erg gaaf op, en dan ook nog een dekking!
  Gisteren waren we er blijkbaar ook op dezelfde tijd / zelfde plaats ;-) ( Ik was met Henk en Herman op stap) Maar in tegenstelling tot jou heb ik geen blog bij elkaar geschoten, wat een grijze dag! De Zwam is prachtig, en ik moest erg lachen om de haai!
  groet
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ron,
  Hele mooie bronstfoto's. DE gevechten heb je prachtig in beeld gebracht, en ook de paring staat er toch heel diskreet op.
  De oto's van zondag, tja het was grijs. Ik was er ook, bij de Zilk..weinig spannende foto's bij mij, maar ja wij zijn ook geen haai tegengekomen.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Ron.
  Je heb de gevechten mooi op de foto gekregen en ook nog een 18+ erbij. Heb ik het toch ook een beetje mee gemaakt. Je kan zien dat de herfst goed bezig is, maar dat daar ook haaien zwommen wist ik niet:-)

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Ron,

  Ik moet Loes toch even tegenspreken. Maandag 24 oktober was het 's ochtends toen jullie er waren aan jullie blogs te zien een geweldige bronstdag. Ik had voor de middag gekozen en dat was een stuk minder; veel geburl maar geen gevechten. Niettemin van harte met deze resultaten.

  Met gepaste jaloezie,
  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 7. er zit zeker een haai in het AWD..;-) wat een goede.
  En het vechten zo mooi in het open veld, zo mooi met het zonnetje, dit zijn echt de foto's waar je mee thuis hoopt te komen. Super om te zien.

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Ron,

  echt een hele mooie serie van de bronst en dan met name die paring achter de bomen. Wij waren er zondag 23 oktober. Veel herten gezien, veel geburl gehoord en gekletter van geweien. Echter geen paring gezien, maar hier bij jou dus nu wel.

  Je herfstbeelden mogen er ook zijn. Hele mooie serie waar ik met plezier naar heb gekeken.

  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooie platen van de bronst, vooral de gevechten en de paring. Vooral je eerste foto spreekt me erg aan. De herfstbeelden zijn altijd mooi om te zien de kleuren verloop van de blaadjes.

  Eindelijk geen springend hert deze keer...hahaha.

  Gr,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 10. De foto's van de vechtende herten zijn erg mooi Ron. Veel actie en het licht valt prachtig. Je bent precies op de goede dag gegaan en je hebt alles heel mooi en spectaculair gefotografeerd.
  De herfstbeelden zijn dan opeens heel rustig en verstild, maar ook heel fraai natuurlijk.
  Een prachtig blog.
  Groet, Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ben,

  Goeie bronst serie!
  De laatste vechtende serie prachtig in beeld.

  Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Je was wel op de juiste ochtend aanwezig. Wat een gevechten, knap in beeld gebracht.
  En als dan eindelijk gebeurt waar het allemaal om ging, dan krijg je dat ook nog mee.
  Een mooi verslag van de bronst op zijn hoogtepunt.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Prachtige foto's van de de herten in de bronsttijd.
  je hebt de strijdende herten heel goed in beeld gebracht.

  Groeten van André en Muriel uit den Haag.
  www.devogelaars.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Prachtig hoe je de bronst in beeld hebt weten te krijgen. De tinten in het bos zijn ook bijzonder fraai. Mooie momenten van nabij.

  Groeten van André en Muriel uit Den Haag.
  www.ddevogelaars.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen